top of page
Yazarın fotoğrafıBenay Durmaz Güner

Podcast Yapmak | Neden Podcast?

Güncelleme tarihi: 4 Kas

Hikaye anlatmayı, yazmayı, okumayı, araştırmayı ve üretmenin tutkusunu seviyorum!


Hikaye anlatmanın gücü, araştırma ve merak duygusu ve bilgi paylaşma tutkusunun yanı sıra podcastlerin özgün ve her geçen gün büyüyen, gelişen bir iletişim aracı olması; her bir iyi ki podcast bölümünü çıkmaya değer bir yolculuk haline getiriyor.

Podcast üretim aşaması
Neden Podcast?

Bir podcast konsepti oluşturup sunmayı yıllardır düşüyordum. Özellikle son 8-9 yıldır hep aklımda dolaşan bir konuydu. Power Media Group, Beşiktaş Kültür Merkezi ve Karnaval Media Group olmak üzere 20 yılı aşkın radyo, televizyon ve sinema mecralarını kapsayan medya sektörü deneyimim boyunca; pazarlama, organizasyon, araştırma, strateji ve içerik üretimi alanlarında görev aldım. Bu 20 yıllık süre zarfında, 2009-2020 yılları arasında ise Karnaval Media Group bünyesinde Vice President, Marketing olarak görev yaptım. Karnaval Media Group, Süper FM, Metro FM, JoyTurk, Joy FM ve Virgin Radio Türkiye gibi Türkiye'nin en çok dinlenen radyo istasyonlarının yanı sıra Borusan Klasik, Efkar, JoyTurk Akustik, RetroTurk ve Radio Mydonose gibi farklı müzik zevklerine de hitap eden 30'dan fazla dijital radyo istasyonunu da bünyesinde bulunduruyor. Türkiye’nin en büyük radyo platformu haline gelmesi için gece gündüz çalıştığımız Karnaval; kesintisiz canlı radyo deneyimi, farklı müzik türlerindeki sayısız çalma listesi ve Türkiye’nin en çok dinlenen podcast yayınlarını tek bir çatı platformda sunarak aylık 10 milyon tekil dinleyiciye ulaşıyor. 10 yıl boyunca Karnaval'ın oluşum ve gelişim süreçlerinde verdiğimiz tüm emeklerin karşılığını bulduğuna inandığım bu süreç içinde ayrıca Wired Magazine UK tarafından "Avrupa’nın En İyi Startup’ları" arasında gösterilen Karnaval'ın bu yolculuğunun bir parçası olmuş olmaktan gurur duyuyorum.


Karnaval yolculuğu sürecinde birlikte çalıştığımız ajans ve müşterilerimiz için, podcast endüstrisinin küresel pazardaki gelişimini ve Türkiye'de de öngörülen adımlarını paylaşmak adına, 2015 yılında "Audio is Hot" adında kapsamlı bir sunum hazırlamış ve o dönemdeki bu "yeni" iletişim aracının yolculuğuna da öncülük etmiştik. Gelişen teknoloji ile birlikte mecra tüketim alışkanlıkları değişiyordu elbette ancak değişmeyen tek bir gerçek vardı. O da "ses' formunun tarihten günümüze varlığını sürdürebilen en önemli iletişim araçlarından biri olmasıydı. Hayata ortak olan, kolay erişilebilen ve yok olması mümkün olmayan bir eşlikçi olarak üstelik. Bir diğer taraftan da geleneksel mecralar içinde özellikle radyo, dinleyicilerle her zaman iletişim içinde olan, yaşayan ve keşif odaklı doğası sebebiyle; reklam yatırımları ve erişim payı yönünden dünya genelindeki yerini de koruyordu.


Günümüzde ses formatlarının ücretsiz ya da düşük maliyetli olarak tüketicilere sunulmasının, enflasyon baskılarının devam ettiği ve insanların eğlence harcamalarını azaltmaya çalıştığı bir dönemde oldukça önemli bir yere sahip olduğunu düşüyorum.


Podcastlerin Yükselişi

Demandsage tarafından yayınlanan 2024 Podcast istatistiklerine göre; dünya çapındaki toplam podcast sayısı 4,25 milyon. Deloitte tarafından yapılan araştırmaya göre ise; 2024 yılında dünya çapında, aylık ortalama 1.7 milyar kişinin podcast yayınlarını dinlemesi tahmin ediliyor. Bu da, 2024 küresel podcast reklam gelirlerinin yaklaşık 3.5 milyar ABD dolarına yükseleceği yani reklam gelirlerinde yaklaşık %30'luk yıllık bir artış öngörüldüğü anlamına geliyor.


Dijital ses reklamları, Türkiye'de ise yeni medya araçları arasında dikkat çekici bir büyüme gösteriyor. 2023 yılında %457,60 büyüme oranı ile 1,394 Milyar TL'lik bir yatırımı temsil eden dijital ses reklamları, Türkiye'de aktif olarak podcast dinleyenlerin sayısının 650bin'i geçmesi ve radyo dinleyicilerinin %60'ının online mecralardan radyo dinlemesiyle popülerliğini kanıtladı.


İnandığım Bir Formatta, Keyif Aldığım Bir İçerik Üretiyorum

Benim için podcast içeriği üretmek bir arkadaşımla sohbet etmek ya da bir sunum hazırlamaya olan bakış açımdan çok da farklı değil. Dinleyicilerin kulaklarına doğrudan konuşmanın inanılmaz derecede kişisel bir yanı var, sanki sizi dinleyen her kişiyle birebir sohbet ediyormuşsunuz, birlikte düşünüyormuşsunuz gibi. Her şeyden önce anlatacağım konunun aklıma düşme şekliyle ilgileniyorum. Aklıma düşen fikrin ateşlenme anları irdeleyip, o konuyla ilgili içerik yaratmanın bende yarattığı heyecan seviyesini kontrol ediyorum.


Hikaye Anlatmanın Gücü

Bu sebeple de her podcast bölümünün kalbinde bir hikaye yatıyor yani alevi beni ısıtan bir düşünce. Hikayelerin bizleri yani insanları birbirimize bağlayan özelliğine her zaman inanıyorum. Hikayelerimiz, dünyayı nasıl gördüğümüzü, başkalarıyla nasıl empati kurduğumuzu ve kendimizi nasıl anladığımızı ve aktardığımızı şekillendiriyor. Hikaye anlatımı yoluyla sadece bilgiyi aktarmıyoruz; aynı zamanda deneyimi, duyguyu ve kim olduğumuzun bir parçasını da paylaşıyoruz. İşte ben buna bayılıyorum!


Araştırma ve Merak

Meraklıyım, tabiatım böyle. Keyif aldığım alanlarda üretmeye, yeni konuları keşfetmeye, araştırmaya, fikirlerin keşfedilmemiş köşelerine dalmaya ve farklı bakış açılarına sahip insanlardan bir şeyler öğrenmeye her zaman meraklıyım. Podcast üretmek bana bu merakı desteklemek için mükemmel bir alan sağlıyor.


İsviçre'deki sevgili dostum Müge Gabbott geçtiğimiz aylarda bana Gallup CliftonStrenghts hediye etmişti. Hediyenin güzelliği dediğinizi duyar gibiyim. Müge, İyi ki Podcast'in ilk bölümlerde 20 yılı aşkın İnsan Kaynakları deneyimini İyi ki Podcast dinleyicileri ile iki bölüm halinde paylaşmıştı. Henüz dinlememiş olanlar için bu linkten dinleyebilirsiniz. https://shorturl.at/94odA

Ayrıca Müge, Gabbott Consultancy ile Organisation and Performance Management danışmanlığı vermeye devam ediyor. Websitesi https://www.mugegabbott.ch/


Hediyesine dönecek olursam CliftonStrenghts, insanların doğal yeteneklerini ve güçlü yönlerini belirlemelerine yardımcı olmak için Gallup tarafından oluşturulan bir kişisel gelişim ve değerlendirme aracı. Güçlü yönlerimize odaklanmanın ve geliştirmenin daha yüksek düzeyde performansa, üretkenliğe ve kişisel tatmine yol açacağı fikrine dayanıyor. Bir iki saatlik oldukça kapsamlı testler sonrasında 34 güçlü yönümüz ve en iyi 5 güçlü yönümüz ortaya çıkıyor.


Benim bu testler sonrasında ilk 5'te yer alan güçlü yönlerim sırasıyla şu şekildeydi.

  • Learner (Öğrenmeye karşı derin bir tutkuya sahiptirler. Yeni bilgi, beceri ve deneyimler edinme arzusuyla doludurlar. Yeni fikirler, deneyimler ve bilgilerden güç alır ve tatmini sadece sonuçtan ziyade, öğrenme yolculuğunun kendisinde bulurlar)

  • Achiever (Başarı gücüne sahip insanlar üretkenlik ve başarıya yönelik içsel bir dürtüye sahiptir. Çok çalışarak, görevleri tamamlayarak ve hedeflere ulaşarak başarılı olurlar. Motivasyonları, ister büyük ister küçük olsun, bir şeyleri başarmanın tatmininden gelir)

  • Ideation (Stratejik düşünme ve fikir yürütme becerisine sahip, kendi doğal akışında yaratıcı ve yenilikçi düşünenlerdir. Başkalarının hemen göremeyeceği yeni kavramlar, bakış açıları ve bağlantılar bulma konusunda başarılıdırlar)

  • Individualization (Bireyselleştirme gücüne sahiptirler ve her bireyin benzersiz niteliklerini anlama ve takdir etme konusunda doğal bir yeteneğe sahiptirler. Başkalarındaki farklılıkları keskin bir şekilde gözlemler ve birini neyin özel kıldığını ve güçlü yönlerine en uygun şekilde nasıl katkıda bulunabileceklerini belirleme konusunda yeteneklidirler)

  • Activator (Eylem odaklıdırlar ve bir şeyleri gerçekleştirme konusunda başarılıdırlar. Fikirden uygulamaya hızlı bir şekilde geçme arzusuyla hareket ederler ve ilk adımı atmaktan veya başkalarını başlamaya motive etmekten korkmazlar)

olarak raporlanmıştı.


"34 iyi"nizin içinden, özellikle en iyi 5'e odaklanılması fikri ve bunların analizleri çok keyifliydi. Sizinle paylaşma sebebim ise İyi ki Podcast'i üretmemin, benim bakış açıma göre işte tam da bu ilk 5'ime hizmet ediyor olması.


Podcast Yapmak: Özgür Bir İletişim

Podcast içeriklerinin doğallığı, samimiyeti ve üretim kolaylığının yanı sıra; istediğimiz konuda, istediğimiz an, istediğimiz içeriğe ulaşabilme özgürlüğü çok keyifli. Podcastlerin değişime ilham olma ve merak uyandırma, aynı zamanda da anlayışı, muhakemeyi ve derin düşünceyi geliştirme potansiyeli beni çok heyecanlandırıyor. Hem sağlam bir podcast tüketicisi hem de taze bir podcast üreticisi olarak. Çünkü hem tüketen hem de üreten aynı özgürlüğe sahip. Geleneksel medya türlerinin aksine podcasting katı yapılar veya kurallarla sınırlı değil, podcast yapmak gerçekten özgür bir iletişim şekli.


Bilgi Paylaşma Tutkusu

Podcast oluşturma kararımın ardındaki en büyük itici güçlerden birisi de bilgiyi paylaşma tutkum. Bildiklerimi ve öğrendiklerimi; ilgi çekici, kolay erişilebilir ve kesintisiz bir şekilde aktarmanın inanılmaz derecede tatmin edici bir yanı olduğunu düşünüyorum. Bir konuya nasıl baktığını yani bakış açını aktarabilmek, paylaşan için de dinleyen için de çok zihin açıcı.


Her Bölüm Çıkmaya Değer Bir Yolculuk

İşte bu sebeple her bölüm çıkmaya değer bir yolculuk. Çünkü bir podcast oluşturmak, içeriği dünya boşluğuna bırakmaktan çok daha fazlası benim için. "Neden Podcast?" sorusunun yanıtlarını uzun uzun anlatmamın sebebi de işte tam olarak bu. Ardında nefis bir motivasyon yatıyor.


Vakit ayırdığınız için çok teşekkürler!

Sevgiler,


Benay


Kaynaklar:

85 görüntüleme1 yorum

1 Comment


Leziz üslubu ve seçtiği konuları anlatırken sizi kendinizle yolculuğa çıkaran şahsına münhasır bir kurgucu, yazar, hikaye anlatıcısı Benay - ama herseyden öte yaratıcı, zeki, müthiş bir kadin. 10 parmaginda 10 marifet. (Benz: yukarı) Hevesle devamını bekliyoruz.

Like
bottom of page